sreda, 3. avgust 2016

Veselo ustvarjanje

Radi rišete, se zabavate, barvate, .... skratka ste ustvarjalnega duha. Poglejte si, kako lahko v parih potezah ustvarite prikupno miško, ribico, .... pa še in še bi lahko naštevali. 









torek, 2. avgust 2016

Poletne ustvarijalnice-izdelajmo ribice v morju

Potrebujemo: 


  • Kartonast krožnik
  • Zamaške, iz katerih bomo izdelali ribice 
  • Pisan trši papir 
  • Škarje 
  • Lepilo





Slastni bučkini polpeti

Potrebujemo:
3 buške
2 jajci
Vegeto (začinimo po okusu)
Krušne drobtine

Priprava:

Bučke operemo in naribamo v veliko skledo. Dodamo dve jajci, vegeto (ali druge začimbe po okusu). Nato dodamo še drobtine (drobtin dodamo toliko, da bo masa pravšnja za oblikovanje polpet). Vse skupaj zmešamo (kar z rokami, če je masa preveč mehka dodamo še drobtin). Oblikujemo polpete in jih ocvremo na olju v ponvi do zlato rjave barve. 



ponedeljek, 1. avgust 2016

Otvoritev razstave Crumbles

Crumbles se po junijskem bivanju v Cameralu v manjšem številu selijo v koprsko knjižnico.


Lepo vabljeni na razstavo Crumbles, ki bo v ponedeljek, 8. avgusta 2016 ob 18h, v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, Oddelek za mlade bralce, Verdijeva 2.

Italijani imajo dober izraz: »piccole cose della vita« - majhne stvari v življenju, bi se lahko reklo. Lepe ali pa tudi ne. 

Ta razstava je namenjena ravno tem majhnim stvarem in avtoričini interpretaciji le-teh, preliti v ilustracijo.

Nadležni drobci, ki jih ne moreš in ne moreš prezreti. Butaste stvari, zaradi katerih se sam pri sebi nasmehneš. Trenutki, ko se ustaviš in pomisliš.

Naša življenja sestavljajo majhne Drobtinice, delci vsakdana, na videz nepomembni, ki pa na koncu, (poslabšajo ali – upajmo –) polepšajo marsikateri trenutek dneva.



Mateja Filipič, večino časa grafična oblikovalka, uradno krajinska arhitektka, občasno ilustratorka. 


Rada ima dobro hrano, dobro glasbo in dober dizajn. Pa tudi kuhanje, potovanja, plavanje, knjige, filme, vino, craft pivo. Nove ljudi. In nove priložnosti.



petek, 24. junij 2016

Slastna Nutellina torta

Sestavine
Fantastični biskvit:
3 jajca
60 g moke
70 g sladkorja v prahu
6 zdrobljenih ameriških piškotov
3 žlice mleka

Fenomenalna Nutellina krema sestoji iz:
4 zvrhanih žlic Nutelle
500 g mascarponeja
250 ml sladke smetane
8 zdrobljenih ameriških piškotov

V božansko kremo z belo čokolado spada:
100 g bele čokolade
300 ml sladke smetane
3 lističi želatine


Postopek
Biskvit:
ubijemo tri jajca in ločimo beljake od rumenjakov. Slednje s sladkorjem penasto umešamo, beljake pa stepemo v trden sneg. K rumenjakom vlijemo 3 žlice mleka in vsujemo moko. Vse sestavine dobro premešamo, nato jim nežno dodajamo sneg iz beljakov. Homogeno maso obogatimo z zdrobljenimi piškoti, jo premešamo in nato vlijemo v tortni model premera 26 cm. Njegovo dno naj bo prekrito s papirjem za peko, robovi pa namaščeni.
Segrejemo pečico na 180 stopinj, vanjo za 12 minut postavimo tortni model.
Nutellina krema:
smetano stepemo in jo vmešamo k mešanici štirih zvrhanih žlic Nutelle in mascarponeja, nato zdrobimo in vmešamo ameriške piškote.
Krema z belo čokolado:
3 lističe želatine namočimo v kozarcu vode. Belo čokolado položimo v posodo in jo zalijemo s 50 ml sladke smetane, nato jo nad nizkim ognjem počasi topimo. Ko je zmes homogena, lističe želatine ožamemo in jih raztopimo v čokoladi.
Stepemo preostalih 2,5 dl sladke smetane, h kateri nato vmešamo čokolado!
Obroč za torto obdamo s papirjem za peko in vanj položimo biskvit. Namočimo ga s 7 žlicami mleka. Nanj nežno nadevamo Nutellino kremo, po vrhu pa kremo z belo čokolado.
Torto za najmanj 6 ur pospravimo v hladilnik, seveda pa bo boljša naslednji dan.

Torti odstranimo papir za peko in jo obdamo z odrezanimi piškoti.

Dober tek!!!!! 


sreda, 22. junij 2016

Spomin

Z navdušenjem vam predstavljamo čisto svojo igro spomin. Sprehodite se po Oddelku za mlade bralce in poizkusite čim prej poiskati vse dvojice:





Otvoritev knjižnice na plaži

Dragi bralci in bralke,


Tudi letos vas bomo razvajali s storitvijo Knjižnica na plaži. Tokrat celo na štirih izposojevališčih: Mestno kopališče Koper, Kopališče Žusterna, Kopališče Valdoltra Ankaran in Centralna plaža Portorož. Izposojevališča bodo odprta v poletnem času od 13. junija do 31. avgusta 2016 od 10. do 18. ure.
Uradno otvoritev na Mestnem kopališču Koper smo pospremili s pestrim programom in veseli smo, da ste nas obiskali v tako velikem številu.