Potrebujemo :
2 majhni pomaranči brez pešk
80 ml olivnega olja
260 g moke
1,5 žličke pecilnega praška
0,5 žličke sode bikarbone
1 ščepec soli
4 velika jajca
190 g sladkorja
1,5 žlice sladkorja v prahu za posip
maslo za
pekač
Priprava:
Pomaranči dobro operemo in osušimo s kuhinjsko
brisačko. Z obeh sadežev z nožem odrežemo tanko plast lupine pri peclju in jo
zavržemo. Sadeža nato narežemo na večje kose, ki jih stresemo v kuhinjski
mešalnik in drobno zmeljemo. Prilijemo olivno olje in vse skupaj gladko
zmiksamo, da nastane gladka pomarančna kaša.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Okrogel
pekač za torte (premera 22 cm) dobro namastimo z maslom. V veliko skledo
presejemo moko in jo zmešamo s pecilnim praškom, sodo bikarbono in soljo.
V skledi z električnim mešalnikom penasto umešamo
jajca in sladkor. Z ročno metlico v jajčno zmes najprej vmešamo pomarančno
kašo, nato pa še mešanico suhih sestavin. Mešamo nežno in počasi in ko dobimo
gladko testo brez grudic, prenehamo z mešanjem.
Testo vlijemo v pripravljen pekač, ki ga rahlo
potresemo, da se testo enakomerno razporedi in po vrhu lepo pogladi. Kolač
pečemo v ogreti pečici 50 do 60 minut. Pečen je, ko se po vrhu lepo zlato rjavo
obarva, na zobotrebcu, ki ga zapičimo v kolač, pa ne ostane nobenih sledi, ko
ga izvlečemo.
Pečen kolač nekaj minut hladimo v pekaču, potem pa
preložimo na rešetko in povsem ohladimo. Pred serviranjem ga potrosimo s
sladkorjem v prahu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar