sobota, 6. februar 2016

Hhaha pa smo tu , prišel je pust širokih ust

Običaj pripravljanja hrane v času pustovanja izhaja iz časa naših prednikov. Le ti so živeli v veliki povezanosti in odvisnosti od zemlje. Ljudje so bili v preteklosti povsem odvisni od narave in letnih časov, zato so cenili čas ko zima počasi prehajala v pomlad. Na te spremembe je želel vplivati človek sam, tako da se je preoblekel v različne živali in bajeslovna bitja. Z izvajanjem poskokov, raznih mimik, plesa in raznovrstnih gibov telesa naj bi tako vplivali na izredne sile narave in jih tako usmerjali daleč stran. Na ozemlju današnje Sloveniji je bilo pustovanje prvič omenjeno v 17. stoletju. 

Eden od običajev povezanih s pustnim časom (obdobje, ki traja od pustne sobote do pustnega torka), pravi da morejo biti za pusta siti ljudje, živina in duhovi.  Z bogatimi jedmi so želeli naši predniki vplivati na rodovitnost zemlje, kajti verjeli so da obilna in bogata hrana obljublja obilno letino.  Veljalo je pravilo, da se je treba  za pusta hrusta pošteno najesti , kajti tako so si ljudje nabrali zaloge, da so lažje prebrodili 40-dnevni post.  Stare šege pravijo, da obisk pustnih šem prinaša srečo in dobro letino, zato jih je potrebno obdarovati.

Med najbolj priljubljene in značilne pustne jedi sodijo; suho meso, kislo zelje in repa, slane potice, štruklji  in seveda različne ocvrte sladice. Med slednje štejemo  kroštole, flancate, miške in seveda brez krofov ne gre. 





Zakaj sladki krofi?
Od kod krofi izvirajo ni še povsem znano. Nekateri menijo, da naj bi jih iznašla Dunajčanka Cecilia Krapf. Nekateri so pa mnenja, da so jih poznali že v antiki. V srednjeveških samostanih pa naj bi uživali podobno sladico z imenom ˝craplum˝. Slovenci smo ime za tovrstno sladico prevzeli iz nemške besede ˝krapfen˝. O tem kako so nastali krofi obstaja legenda. Le ta pravi, da je nesrečno zaljubljena kuharica testo namesto v pečico vrgla v vročo mast.

Še ena zanimivost
V Sloveniji se v pustnem času mastimo s krofi, v nekaterih angleških deželah pa se na ta dan veselijo palačink. Ta dan tudi imenujejo Pancake Tusday. 




Ni komentarjev:

Objavite komentar